Kontrole przedświątecznej sprzedaży karpi w Gostyniu
Kontrole sprzedaży karpia na targowiskach
Policjanci Komendy Powiatowej Policji w Gostyniu wraz z Powiatową Inspekcją Weterynarii kontrolują punkty handlowe oferujące żywe karpie. Funkcjonariusze sprawdzają warunki przetrzymywania, sposób transportu i uśmiercania oraz legalność pochodzenia ryb.
Kontrole koncentrują się na sezonowych punktach sprzedaży oraz stoiskach targowych, gdzie karpie są przetrzymywane w basenach i zbiornikach. Inspektorzy zwracają uwagę na czystość i pojemność zbiorników, dostęp do wody i przestrzeni oraz sposób przechowywania podczas transportu. Transportowanie ryb w pojemnikach bez wody lub przenoszenie ich w workach foliowych nie jest humanitarnym traktowaniem.
- Zapewnienie wystarczającej ilości wody i miejsca przy przenoszeniu ryb
- Uśmiercanie przeprowadzane w sposób humanitarny minimalizujący ból i stres
- Sprawdzenie dokumentów potwierdzających legalność pochodzenia
Karp jak wszystkie inne zwierzęta zasługuje na humanitarne traktowanie. - Policja i inspekcja weterynaryjna
W przypadku ujawnienia nieprawidłowości policjanci apelują o zgłaszanie incydentów pod numerem alarmowym 112. Ustawa o ochronie zwierząt przewiduje karę do 3 lat pozbawienia wolności za znęcanie się nad zwierzęciem, a w przypadku szczególnego okrucieństwa kara może wzrosnąć do 5 lat.
źródło informacji: KPP Gostyń / policja.pl









